Kedves Sporttársak!

 

2021 sok szempontból vízválasztó az életünkben, a sportban, a kerékpározásban, a Top Maraton és a Bükk Maraton történetében. Nagy múltú, régi versenyünk - a Bükk Hegyikerékpár Maraton = BHM - új helyszínre, Bélapátfalvára költözött az idei szezonban. A változatos, új kihívást jelentő pályák, a táj szépsége és a versenyzés lehetősége, az extrém időjárás ellenére is elnyerte a tetszéseteket.

Nagy öröm volt számunkra, hogy kedvező visszajelzéseket és biztatást kaptunk tőletek, versenyzőktől, valamint a helybéliek és a város vezetése is pozitívnak értékelte a rendezvényt. Így a Bükk Maraton folytatása mellett döntöttünk, Bélapátfalva város vezetésével négy éves folytatásról állapodtunk meg. Az érzékelhető nehézségek ellenére hisszük, hogy versenyünk túlélője lesz a magyar montaine bike mélyrepülésének és bízunk benne, hogy a BHM a sportág érdekeit, értékeit képviseli majd a jövőben is, mint már évtizedek óta teszi! Ehhez kívánok jó egészséget, kitartó edzést minden bicajosnak, régi és új versenyzőnek!

Köszönjük azoknak a sporttársaknak, akik az idén is, és évek óta eljönnek a Bükkbe, hogy megméressék magukat és egy jó bicajozás során legyőzzék a hegyeket!
Hívunk és várunk Benneteket 2022. augusztus 7-én! Hozzatok magatokkal új versenyzőket, vagy ifjú titánokat!

A hagyományok megtartásával számos újítással is igyekszünk felkelteni a versenyzési kedvet.

A maratont a kezdők részére könnyítjük, így lehetőséget adva a még versenyen sosem indult bringásoknak és a gyerekeknek is a részvételre a mini távon, vállalható kihívás teljesítésére.

A rendezvényre a nevezési díjat nem emeljük, valamint próbálunk nagyobb szolgáltatást nyújtó startcsomagot összeállítani, reális díjért.

A versenynek otthont adó város nem csak a gyönyörű „hátterünkről” – a Bél-kő hegyről nevezetes: jövőre már igyekszünk a nevezetességeit, értékeit is bemutatni nektek.

Izgalmas ötleteink vannak erre nézve, ezek egyike pl. egy kerékpáros túra a verseny előtti nap délutánján, melynek során a látnivalók szórakoztató megismerése mellett a városka gasztronómiai kínálatából is kaptok ízelítőt.

Figyeljétek az oldalunkat, többféle nyereményjátékba kapcsolódhattok majd be, valóban értékes nyereményekért.

A nevezés december 1-én indul!

Tedd a karácsonyfa alá és írd be a jövő évi naptáradba! Úgy tervezd a nyaralásod: 2022.augusztus 6-7-én BÜKK MARCI Bélapátfalva.

Újdonság lesz, hogy 21 éven keresztül a startcsomagban egyedi emblémázott pólót adtunk, ezt cseréljünk a jövő évtől.

Ebben szeretném a segítségeteket kérni, mi legyen az ajándék a startcsomagban?

A. Fullcap sapka

B. Nyakkendő

sapi

nyak 1

Szavazás itt.

 

 

Jönnél a versenyre és meg is szállnál?

Az alábbi linken megtalálod a város szállásadóit:

https://belapatfalvaturizmus.hu/szallasok

 

 5 veres ákos készítette

Az előző írásunkban megismerhettétek a Bükk Hegyikerékpár Maratonnak otthont adó települést, Bélapátfalvát. Most bemutatjuk turisztikai értékeit.

Bélapátfalvai Ciszterci Apátság

A Bükk hegységhez tartozó, a „homlokát ráncoló” Bélkő hegy lábánál, lélegzetelállítóan szép természeti környezetben áll az 1232-ben alapított Bélapátfalvai Ciszterci Apátság, amely Magyarország egyetlen épségben megmaradt középkori apátsági temploma.

Falai között mintha megállt volna az idő: az ajtón belépve a külvilág zajai, gondjai elcsitulnak, csak a mély csend, a béke, a határtalan nyugalom érzése marad. A boltívek, az oszlopfők, a padsorok rendje harmóniát és rendezettséget sugall, a hatalmas, lenyűgöző terek méltósággal hirdetik a hit, a szellem, az emberi tudás és akarat erejét.

3 zakkar sándor készítette

Ezt legalább egyszer érdemes látni! (Fotó: Zakkar Sándor)

Építészetében három stílus keveredik: késő román, gótikus és barokk. Kimagasló értékű darabja a késő-barokk Szent Imre oltár, melynek szobrai a magyar rokokó művészet kiemelkedő alkotásai. Itt található hazánk egyik legrégibb, még működőképes templomi orgonája is, amelyet misék, kulturális események, rangos hangversenyek alkalmával is megszólaltatnak orgonaművészeink.

Az apátság mellett a valamikori monostor romjai láthatók, a falak maradványai között sétálva könnyen magunk elé idézhetjük az épület egyes helyiségeit.

A turistákat többféle szolgáltatással várják: idegenvezetést, kisfilmet, csoportos programokat, színvonalas kulturális rendezvényeket kínálnak nekik. Jelen sorok írójának itt volt az esküvői fotózása.

Bélkő-hegy és tanösvény

A Bélkő - hegy fehér mészkősziklái százmillió évvel ezelőtt emelkedtek ki az eltűnő őstengerből.

A hegy mai lépcsőzetes arculatát a bányászatnak köszöntheti. Innen termelték ki a bélapátfalvai cementgyár számára a cementgyártáshoz szükséges alapanyagot. „A homlokát ráncoló hegy”- ahogy Szabó Magda írónő ittjártakor fogalmazott - a település hátterét egyedivé varázsolja.

5 veres ákos készítette

Kilátás a Bélkőről (Fotó: Veres Ákos)

A ciszterci apátságtól indulva, a kanyargós szerpentinen – tanösvényen - haladva jutunk el a 816 m magasan fekvő kilátóhoz. Az 5 km hosszú, 7 állomásra felfűzött tanösvény bejárásához, az ismertető táblák megtekintéséhez 2-3 óra szükséges.

A hegy tetejére érve páratlan látvány - Magyarország egyik legszebb panorámája - tárul elénk, tiszta időben akár a Tiszáig és a Tátráig is ellátni. A bányaterület, mint holdbéli táj mutatja magát - olyan érzés fog el bennünket a különleges sziklák között, mintha nem is a saját bolygónkon lennénk.

Innen vissza az eddig követett úton, vagy a sárga háromszög jelzésű turistaúton lehet tovább kirándulni a Bükk-fennsíkra, Szilvásváradra, Felsőtárkányba, Szarvaskőre vagy vissza Bélapátfalvára.

 

 

Ismerjétek meg a maratonunknak helyet adó kis várost, Bélapátfalvát!

1 vasas zoltán készítette

A mese szép Gyári-tó partján kipihenheted majd a verseny fáradalmait (Fotó: Vasas Zoltán)

A Bélapátfalva a területen végzett ásatások alapján bizonyíthatóan 5 ezer éve lakott. A település egykor a Bél nemzetség birtokai közé tartozott. Nevét az oklevelek a 13. századtól említették először Bel, Beel, Beyle formában. 1330-ban „falu a monostor előtt, melyet az Apát falujának neveznek” alakban volt említve, majd 1415-től Apátfalva néven említették. Jelenlegi nevét 1905-ben vette fel.

A várost – méltán – sokszor az ott épült, közel nyolcszáz éves Ciszterci Apátsághoz kapcsolják, melyet 1232-ben alapítottak. 1241-ben a tatárok elől menekülő IV. Béla seregei a templom előtt vívtak csatát az őket üldöző sereggel. A település története összeforrt az apátságéval. 1388-tól Apátfalván minden évben vásárt, és hetente egyszer piacot tartottak, ezáltal a település mezővárossá, majd a térség központjává vált. Az 1500-as évek elején az egri püspökség birtoka lett. Apátfalvát az 1700-as években mezővárosként említik. A későbbiekben itt malmok, papírgyár és keménycserép-gyár létesül.

 az üzemelő cementgyár 1988 ban készült fényképen

Ma már hiába keressük, az egykor a település életét meghatározó cementgyárat. (Fotó: Bársony Béla gyűjteményéből)

1910-ben létesítik a cementgyárat, amely nemzedékeken át szorosan kapcsolódik a város lakóihoz. A cementgyártáshoz az alapanyagot a Bélkő-hegy szolgáltatta, amelynek mai tájsebekkel tarkított képe a cementgyári robbantások következményeképp jött létre. A gyár vízigényét a Gyári - tó kiépítésével fedezték.

A gyár 2001-es bezárásáig a község és a környező települések lakosságának biztos megélhetést nyújtott, az országot pedig kiváló minőségű cementtel látta el. Ekkor egy új időszámítás kezdődött a város életében. Az elmúlt évek során a település egyre inkább a turizmus felé fordult – kiemelkedő épített és természeti értékei okán méltó helye van Magyarország turisztikai térképén.

belapatfalva a versenyunk uj helyszine 01

A település térképe (Forrás:belapatfalvaturizmus.hu)

A település főbb látnivalói:

  • Bélapátfalvai Ciszterci Apátság
  • Bélkő-hegy és tanösvény
  • Gilitka kápolna
  • Bábafa
  • Gesztenyés Kiállítóház
  • Gyári tó

Ezekről a következő hetekben mesélünk bővebben.

 

 

2001-ben nyár elején döntöttünk úgy, hogy elkezdjük az első Bükk Maraton megszervezését, nagyon rövid idő maradt szeptember 9-ig.
A versenyt megtervezni és lebonyolítani nagy kihívás volt.1.1

Az első versenynek és még az azt követő két maratonnak a rajt cél területe az egri Tesco parkolóban volt, a következő verseny költözött a parkolóból, egyrészt kinőtte azt, másrészt bővítették az áruházat, ezért lecsökkent a parkoló helyek száma. A IV. Bükk Maraton az Omya Kőbánya üzemi területén zajlott le. Az infrastruktúra nem lett elégséges, ezért aztán az ötödik maratontól leköltöztünk a vasút mellé, ez szintén a kőbánya területe volt. Itt öt évig működött a rendezvény, az indulók száma volt amikor megközelítette az 1500 főt.55 km 36

A jubileumi X. futam Felsőtárkányba az Egeres-völgybe költözött. Ezt követően még tíz Bükk Marcit szerveztünk Felsőtárkányban, elképesztő kihívás volt a mezőn megteremteni évről-évre a rendezéshez szükséges feltételeket.13

A XX. rendezvény után döntöttünk úgy, hogy ideje tovább lépni, így a 2021. évi Bükk Hegyikerékpár Maraton a Bélapátfalván megszűnt cementgyár kőbánya udvarában szervezzük meg augusztus 1-én, itt új start-cél területtel és az összes távon megújult pályákkal várunk mindenkit.

Nevezés: www.odinsport.hu

Kedves Sporttársak!

 

Megújítjuk a Bükk Maratont, a 2021-s évtől a rendezvény központja átkerül Bélapátfalvára. Azért döntöttünk úgy, hogy a verseny új helyszínen legyen, mert szeretnénk megújulni, a pálya nyomvonalai és az infrastruktúrát illetően is.

A nevezés Bélapátfalva város önkormányzatával történt szerződéskötés követően 2021 januárjában indul el. A kedvezményes előnevezés a korábbi évek szerint 2021 február 28-ig fog tartani. Tervezzük az új pályák nyomvonalait. Részletekről később számolunk be, ami biztos, hogy a Mini táv teljesen új pálya lesz, a többi táv pedig részletekben fog a korábbi évek nyomvonalaiból szakaszokat tartalmazni.

Januárban indítjuk a nevezést.

Kellemes karácsonyi ünnepeket és sport sikerekben is gazdag vírusmentes boldog új évet kívánunk!

Bükk Maraton szervezők és Nagy Ádám

131384491 5023340217706429 4245238453468135436 o

koszonjuk2020bm

Augusztus első hétvégéjén, vasárnap, sikeresen lezajlott rendezvényünk. Immáron az erdő kitakarításával is végeztünk, nagyon örülünk, hogy az idén is vigyáztatok a természetre és kevés munkát adtatok ezen a téren.

Köszönet mindazoknak, akik ezekben a nehéz időkben is kitartottak mellettünk. Az idei év igen sok váratlan akadályt és bizonytalanságot hozott a szervezésben.

Gondolhatjátok, hogy egy ilyen sportrendezvény megszervezésének komoly előkészületei vannak, melyek már tavaly októberben elindultak, decemberre gyártás alatt volt a több mint ezer jubileumi póló, amikor márciusban leállt a világ, megszokott életünk a vírushelyzet miatt kiszámíthatatlanná vált. Minden, így a verseny is, veszélyben volt. Mi azonban titkon reménykedtünk, és folytattuk az előkészületeket, intéztük a Bükk Maraton engedélyeztetését ebben a lehetetlen helyzetben is.

Az első reménysugár a május 27- én megjelent kormányhatározat volt, mely lehetővé tette a szabadtéri sportesemények megszervezését. Így, az eredetileg tervezett időpontban, augusztus 1-2-án megtarthattuk rendezvényünket.

Sokan voltatok velünk a hétvégén, futottatok vagy bringáztatok. Köszönjük, hogy jelenlétetekkel megtiszteltétek sporteseményünket. Sok-sok hálás köszönőszót kaptunk, jó érzés volt, hogy az idén hangotok elnyomta azokét, akik mindig csak fanyalognak. A győzteseknek és a távokat teljesítőknek gratulálunk. A versenyszámokat valamilyen okból nem teljesítőknek több szerencsét, verseny alatt sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánunk.

koszonjuk2020bm

Köszönjük szponzorainknak a Shimanonak, a High5-nak, a Decatlonnak, a Deuternek, a Cartographianak, a BringaLapnak, a HEOL-nak, a Szuperinfónak, az Egererdő Erdészeti Zrt.-nek és a Magyar Kerékpáros Szövetségnek, hogy a 2020-as évben is kitartottak mellettünk, segítségünkre voltak a Bükk Maraton sikeres lebonyolításában és jelenlétükkel emelték versenyünk fényét.

Akik nélkül nem valósulhatott volna meg a rendezvény ebben a helyzetben: az évről-évre munkával segítő rendezői csapat és az időmérést biztosító Tempo Sport. Ők azok, akik évről évre jönnek és segítenek rajtszámot osztani, frissíteni, a pályát biztosítani, a versenyt lebonyolítani.

Sokan kérdeztétek, hogy lesz-e jövőre verseny? Erre most még nem tudunk válaszolni.

Az azonban biztos: az idei versennyel búcsúzunk Felsőtárkánytól, az Egeres-völgytől.

Ott biztosan nem!

Legyen sportélményekben gazdag az idei évetek!

Minden jót kíván:

a Bükk Hegyikerékpár Maraton szervezői csapata

116892743 3057962647584301 1859277687223454843 o

bmközlemény

Megtapasztalhatod az élményt, melyet csak a legfejlettebb e-bike-ok képesek biztosítani számodra: valódi kerékpártúra keretében, terepen is kipróbálhatod a Scott eRIDE modelljeit, pont úgy, ahogy szeretnéd.

A Bükk Maraton résztvevői vagy kísérőik a rajtcsomagban található kupont felhasználva 1000 Ft-os regisztrációs díj befizetése mellett tesztelhetik a kijelölt körben, vezetett túrán az elektromos rásegítéses Scott eRide mountain bike-okat. A túrák vasárnap az utolsó rajt után kezdődnek és folyamatosan indulnak előreláthatóan 15 óráig. Regisztráció 9 órától a Scott sátornál a rajtterületen, a regisztrációhoz érvényes személyi okmányok szükségesek.

ebiketeszt

9 db Scott Strike eRIDE 940 össztelós és 2 db Scott Aspect eRIDE 910 merevfarú pedelec kerékpár áll rendelkezésre. Ezek jelenleg a csúcstechnológiát képviselik az e-bike-ok világában, a legújabb generációs Bosch CX pedelec rendszerekkel és vázba rejtett megnövelt kapacitású PowerTube akkumulátorokkal. Nyergükben terepen, hegyi ösvényeken is élmény lehet a tekerés, akár szerényebb bringás tudással is. Egyre többet túrázva pedig egyre jobban tágulnak a lehetőségek…

szponzorok2020