Gilitka kápolna

A Gilitka - vagy Szent Anna - kápolna egy műemléki védelem alá tartozó római katolikus kápolna, mely a Gilitka - patak völgyében található, a Bélapátfalva és Szarvaskő közötti Országos Kéktúra útvonal mentén.

A völgy nevét II. Kilit egri püspökről kapta - a Gilitka szó ennek becéző, népies változata. A kápolnát Androvics Miklós egri szemináriumi rektor építette 1750-ben, ott, ahol a legenda szerint Szent Anna megjelent.

A kápolna népszerű búcsújáró helyként szolgál, emellett a turisták körében is egyre népszerűbbé, mint kedvelt kirándulási úticél. Itt, az erdő közepén, a halkan csörgedező patak mellett minden elmélyülésre, kikapcsolódásra hangol. Test és lélek egyaránt felüdülést lel a kedves, egyszerű, hófehér kápolna mellett.

2 fábián anita készítette

Bábafa

A Gilitka kápolnától mintegy 500 méterre áll egy közel 40 éves csertölgy, az erdő híres fája, ez a Bábafa. (GPS: Szélesség (lat):N 48° 0,842' Hosszúság (lon):E 20° 21,536')

Elnevezését onnan kapta, hogy a helyi emlékezet szerint a XVIII. század vége felé, egy, a Szilvásváradról Szarvaskőbe tartó, a földúton közlekedő asszony a fa oltalmazó lombja alatt, törzsének támogató biztonságában - vagyis a fa bábáskodásával adott életet gyermekének.

Bélapátfalva hajdani főerdésze, Bognár Ignác elmondása szerint az eredeti csertölgy az 1980-as években elpusztult, annak helyébe telepítették a ma is ott álló, csodálatos fát, ami mára már közel 20 méter magasra nőtt, törzsének átmérője pedig eléri a 3 métert.

2010-ben a Bükki Nemzeti Park segítségével létrejöhetett egy kis emlékhely egy esőbeálló házikó formájában a Bábafa melletti tisztás szélén. Az Egererdő Erdészeti Zrt. padokat és asztalokat helyezett el a helyszínen, így az ide látogatók meg is pihenhetnek túrázás közben.

1

A Bábafa az elmúlt évek során egyre népszerűbb kirándulóhelyszín lett a turisták számára is, akik megpihenve a fa oltalmában, sokáig gyönyörködnek benne, és érdeklődéssel nézik végig a zarándokok, látogatók által ott hagyott színes, festett köveket, tollakat, terméseket.

Kapcsolódó cikkek:

Fotó: Fábián Andrea